Cinta tidak mampu dibicarakan biar beribu kalimat disusun kerana cinta itu rasa dan rasa hanya dapat diceritakan dengan rasa. Semoga kita dirahmati Allah swt… semoga kita mencintaiNya lebih dari yang baru. Jika cinta sudah dikota, masakan jiwa masih sengsara.

salam perkenalan kepada rakan-rakan yang singgah ke blog saya.

Friday, December 10, 2010

Sunyi yang Mencengkam Perasaan





Musim cuti sekolah dah lama bermula. Cuti kali ni, kesemua anak2ku bercuti di kg kat rumah opahnya di Pontian, Johor. Mulanya cuma anak yang besar2 je stay kat sane, tp mak aku ckp alang2 bercuti biar semua dok kat kg.

Sekarang ni mereka masih di sana, baru seminggu yg lepas aku & suami balik sambil melepaskan rindu pada mak, abah & sume adik2, kami tinggalkan kesemua anak kat kg. Mujur time cuti ni, ada adik. Jadi takde masalah ttg penjagaan adam 4thn & dina 3thn. Takdela membebankan mak dan abah di sana, cuma mungkin suasana sunyi sebelum ni bertukar jadi riuh-rendah. Almaklumlah .... rumah atas, bayangkan bila cucu-cucu berkumpul, berlari2, bermain2, jadi dah kurang waktu santai utk mak & abah melelapkan mata di waktu siang. Bila anak2 buah aku yg lain dapat tau sepupunya nak dok lama kat rumah opahnya, diowank yang lain pun nak join sekali.

Dah seminggu jugaklah aku berseorangan tanpa anak2 kat Ijok, Selangor ni. Mujur juga aku mmg tinggal serumah dgn mak & bapak mertua sejak kahwen, jd adalah kawan untuk sembang2 waktu ptg @ malam time bila balek kerja @ time bila hujung minggu.

Suami pulak dlm sebln 2 @ 3 kali baru balik, tu pun kalo takde keja pd sabtu @ ahad. Outstation kali ni agak jauh nun kat Pekan, Kuala Pahang, UMP site still under construction. So, selagi tak siap ... kat situ la dia. Lg pon, architecture works da start, tu yg tak bole balek slalu.

Aku pon keja kat site gak, skrg ni projek klinik kesihatan 3 kat Bestari Jaya, S'gor dah nak hand over pon. Tempat keja aku ni takdelah jauh pon. 15mnt dr rumah dah pon sampai ke tmpt keja. Mmg takde masalah nak harung jam setiap kali nak ke tmpt keja berbanding aku keja ngan consultant (QS firm) kat KL dulu. Time keja kali ni, aku enjoy skali. Sebelum gi keja, ade mase nak buat sarapan, bole tgk anak2 yg gi sekolah naik van setiap pg, antar 2 org anak kecik ke rumah babysitter dia. Pandai sungguh adam & dina, diowank mesti nak mandi dulu sblm dihantar ke sana. Bila ptg, jam 5.30 aku dah sampai pon nak amek diowank balek. Lps balek keja, aku ade masa nak buat cendawan goreng ke, tempe goreng ke utk minum ptg. Cuma kena rajin, kalo malas nak buat, mase byk skali pon takkan jadinya.

Tapi .. nampak gayenya, siap projek ni ... aku mgkn akan stay kat umah ajer ... jd surirumah sepenuh mase la pulak. Pasalnya aku tak sanggup dihantar kat projek yg jauh. Kali ni mmg jauh. Sumenya di luar S'gor. Yang ade kat Machap la, kat Ipoh, kat Lumut. Takpe la ... kena la aku mengundurkan diri dari company tu. Biarlah suami aku jer yg outstation. Hrp2 permohonan keja kat tmpt statik (tak pindah randah mcm keja kat projek site) dapat.

Bila malam, kdg2 aku rase sunyi yang teramat sgt. Jam 9mlm, biasenya mak & bapak mertua aku dah masuk tidur. Nak2 time tu tv takde citer best @ kedit tepon dah abes. Bila merasai sunyi mcm ni, mmg sunyi yg mencengkam perasaan. Hari pertama kat umah, slps balek keja ... time tu abang pon dah balek Pahang .... aku nangis sendiri kat bilik. Rindu kat anak2. Tp abang kata, jangan difikirkan sgt, buat2 byk keja. Mengemas rumah ke, lap tingkap ke, kemas bilik mak ke, baca buku ke ... ape2 la yg boleh hilangkan rindu tu. Betul juga ckp suami aku, kalo aku rindu ada juga mak & bapak sbg peneman rindu aku, tp suami aku tu, lg la menanggung rindu kat anak2 & isteri (aku la tu ...)

Teringat balek time aku kecik dulu, dulu aku stay dgn arwah nenek & atuk kat johor sdgkan mak, abah & adek2 aku yg laen dok kat Ipoh. Abah aku ckp, atuk aku ada minta cucu2 yg laen dok kt kg, tp sorang pon anak2nya taknak bg, last2 abah aku buat keputusan letak aku kat kg sbg peneman mereka. Bayangkan aku dok sane start drjh2 sampailah drjh5. Balek ke Ipoh pon mmg teramat jarang skali. Time raya @ cuti sekolah pon aku jarang balek. Setiap kali tiba musim cuti panjang sekolah, aku tertunggu2 kedatangan abah aku nak bawak aku balek ke Ipoh semula.

Skrg ni ... ini lah perasaan yang aku alami dulu .... Terasa sunyi sekali. Rindunya amat mencengkam dada. Mase tu takde gambar pengubat rindu, takde telefon nak dengar suare mak, surat yg aku kirim pon abah tak balas ... Aku ingat lg ... time sekolah adalah time yg best skali sbb ada kawan2 bermain & berbual. Bila malam hari aku terasa tak sabar nak ke sekolah esoknya. Bila time cuti sekolah .... itulah yg buat aku buntu, bingung tak tau nak buat ape. Jadilah aku seorang budak yang berbual dengan pokok (masa tu byk pokok buah rambutan, manggis & duku keliling rumah). Mase tu aku slalu bercakap sendirian menyatakan betapa rindunya aku pada mak, abah & adik2. Dada terasa amat berat & sarat sekali. Dan aku jd seorg budak yg pendiam. Tp kat sekola aku okey, kalo periksa pon slalu dpt no.2 @ no.3. Time tu aku mmg jd cucu kesayangan arwah nenek & atok aku ...

Sesunyi skrg ni pon takdelah sesunyi mcm mase aku kecik2 kat kg dulu. Sesekali, time skrg ni ... teringat balek kisah aku dulu. Aku tau sunyi ni akan berakhir tak lame lg bila aku akan balek kg amik anak2 semula. Aku pon tak sanggup nak berpindah ke rumah laen (duduk sendiri) sbb sudah tentu mak & bapak mertua aku juga akan berasa sunyi yg teramat sgt. Mujur juga ada adek aku & anak2nya duduk skali ngan mak & abah aku di kg, adalah peneman di kala sunyi & rindu ngan anak2 yg jauh ....

Tapi Allah Maha Besar Lagi Maha Mengetahui .... kerana inilah masenya utk aku menikmati indahnya bersujud padaNya, mengadu nasib, memohon keredhaanNya, bercerita denganNya ttg semuanya, ttg ape saje yg aku lalui di siang hari di kala semua umat sedang lena nyenyak dibuai mimpi. Sesuatu yang telah ditakdirkan, tentu ada hikmah & maksud yg tersirat di sebalik kejadianNya. Itu aku tak boleh sangkal. Kerana rindu & sunyi juga, aku slalu terpandangkan sebentang langit yang biru.
Read more...

Tuesday, November 9, 2010

30 Perkara Perempuan Tak Sempat Bagitau Lelaki..


Dahsyat sungguh pompuan ni...banyak perkara yang mana perempuan lebih suka difahami secara tersirat.



1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.



2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.



3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).



4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.



5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!



6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.



7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.



8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.



9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.



10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.



11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.



12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.



13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.



14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.



15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.



16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.



17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!



18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.



19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.



20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.



21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!



22. Satu ucapan 'Hi/Assalamualaikum' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.



23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.



24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.



25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.



26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..



27. Senjata wanita adalah airmata!!



28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya (hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.



29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...



30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.



Note: tidak semestinya 30 perkara diatas semuanya wujud dalam diri setiap wanita..tapi zaman sekarang ni lelaki pun ramai yang 'apply' perkara-perkara diatas tu . :-)

Read more...

Tuesday, August 31, 2010

Hukum Alam


Baru-baru ni, aku terima satu email yang membincangkan tentang konsep 'Law of Attraction'. Perkara pertama yang perlu anda tahu ialah, hukum alam berkesan
terhadap semua orang tak kira orang itu baik ataupun jahat.

Salah satu hukum yang difahami oleh kita semua ialah hukum graviti di mana hukum
graviti merupakan salah satu hukum alam juga. Jadi cuba kita gunakan hukum ini sebagai contoh.

Ok, jika 'seseorang yang baik' ditolak oleh 'seseorang yang jahat' dari sebuah
bangunan tinggi, cuba kita teka siapakah yang akan mati?

Hukum graviti tak peduli sama ada seseorang itu baik atau jahat. Ia
cuma bertindak ke atas setiap jasad di muka bumi ini pada setiap
masa.

Pernahkah anda melihat seseorang terapung-apung di udara kerana
hatinya baik?

Berbalik kepada persoalan 'mengapakah sesuatu perkara yang baik berlaku kepada orang yang jahat'.

Salah satu sebabnya adalah kuasa fokus. Apabila seseorang
menyakitkan hati kita, memang menjadi kebiasaan kita akan asyik memikirkan
perkara-perkara yang buruk tentang orang itu.

Menurut Law of Attraction, apabila kita fokuskan perhatian kita
kepada sesuatu perkara, kita sebenarnya memberi tenaga kita kepada
perkara tersebut dan kita akan menarik perkara tersebut kepada kita.

Jadi apabila kita bencikan seseorang, kita sebenarnya sedang
memberi tenaga kita kepadanya. Akibatnya, kita menarik lebih banyak
perkara-perkara yang kita benci tersebut kepada kita.

Dan orang yang menerima tenaga kita pula akan menjadi lebih bertuah
dan banyak perkara-perkara yang baik akan berlaku kepadanya.

Jadi untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, elakkan emosi
negatif. Daripada membiarkan emosi negatif mengawal diri kita
adalah lebih baik jika kita memikirkan tentang perkara yang baik
seperti bersyukur dan berdoa. Betul tak?

Apa pula pendapat anda?

Read more...

Thursday, August 26, 2010

Selagi Ada Rindu




Selagi Ada Rindu

Selagi Ada Bulan Mentari
Selagi Ada Berkasihani
Selagi Ada Bulan dan BIntang
Selagi Ada Berkasih Sayang
Selagi Ada Ombak dan Laut
Selagi Hatiku Terpaut
Selagi Ada Turunnya HUjan
Selagi Ada Rahmat Tuhan
Selagi Ada Langit dan Bumi
Selagi Cintaku Bersemi


##
Selagi Ada Waktu
Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu

Oh Kasih ..Damailah
Engkau Di Sana
Ku Berdoa Pada Tuhan
Agar Kau Bahagia

Ulang ##

Selagi Ada Langit dan Bumi
Selagi Cintaku Bersemi

Ulang ##

Oh Kasih ..Damailah
Engkau Di Sana
Ku Berdoa Pada Tuhan
Agar Kau Bahagia

Ulang ## 3x

Ingin Aku Bertemu 3x
Read more...

Monday, August 23, 2010

Sharing is Caring


kasih sayang yang terwujud lahir dari jiwa. ia bukan boleh dipaksa-paksa. baru-baru ini, aku selalu teringatkan emak. aku selalu mendoakan moga emak, abah dan semua ahli keluarga sihat walafiat dan selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh tekun dan sabar. aku tetap akan merindui emak selalu walau aku selalu menghubungi emak di kampung. semoga Allah memberi kita peluang untuk kita berkumpul beramai-ramai untuk sama-sama menyambut Hari Raya Puasa yang bakal menjelang tak berapa lama lagi.
Read more...

Wednesday, August 18, 2010

Tegur


seringkali konsep tegur ni bukan semua orang boleh terima. lebih-lebih lagi ianya melibatkan orang yang lebih berumur dari kita. ianya akan jadi lebih hangat apabila melibatkan keluarga spt adik-beradik dll.

bersambung dari kisah 'jadilah orang yang anda sukai' ... aku nak cerita sikit tentang sikap 'tegur'. akibat dari perselisihan faham kerana terlebih ego & perasan bagus dalam memberikan pendapat maka berlakulah adegan yang tak sepatutnya berlaku.

andaikata dia tersedar dari kesilapannya lalu datang dan kemudian ceritakan hal sebenar, kalo tak mintak maaf pon, paling tidak sejuk la hati ni sikit. boleh la dibawak berbincang ke, kalo kena marah pon terima lah, dah silap 'awak' ni yang buat kacau. ni tidak, bila ditanya ... kasi provoke lagi ada la. dah la aku ni mmg tgh marah ... emm... mmg nak kena la jawapnya. nama je berjawatan tahap profesional. kaya dengan teori tapi zero bab praktikal ni. lebih2 lagi melibatkan hak orang & juga hati serta perasaan orang lain.

nampaknya macam takde muhasabah diri bersempena bulan puasa ni. dia boleh pulak melibatkan orang lain pasal masalah ni. bukannya nak bawak selesai tp lebih selesa ceritakan kat orang lain padahal bermulanya semua cerita ni, tak lain & tak bukan berpunca dari 'awak' juga.

orang yang mendengar & melihat dari satu sudut pandangan yang lain, akhirnya akan dapat menilai.

bukannya kita ni tak bertimbang rasa ... dah banyak kali kitaorang bertimbangrasa, tapi kali ni sudah lebih.

Read more...

Tuesday, August 10, 2010

Jadilah orang yang disukai


Apakah yang kita akan buat andaikata 'orang-orang' yang kita tak suka tu masuk ke dalam kehidupan kita. Senang cakap, kita takde mende buat apa-apa kat dia, tup-tup 'mangkuk' ni masuk ke dalam kehidupan seharian kita yang tengah aman-damai ni dan buat kacau (bikin onar) dalam hidup kita?

kalo kesannya setakat kena kat kita sorang tu ok lagi, tapi macam mane kalo perbuatan 'si mangkuk' tu melibatkan kita sekeluarga?

kalo aku, memang aku marah .... "ini sudah lebih ..."

pada aku la kan, kalo kita nak bagi pendapat kat sesapa la yang bertanya tuh kalo ianya melibatkan bende yang takde perasaan, contohnya beg ke, rumah ke, kereta ke ... apa-apalah, ok la. bagi lah pendapat korang yang bernas tu.

tapi kalo nak bagi pendapat tapi melibatkan seseorang yang dah tentunya punya hati dan perasaan, aku rasa sebelum cakap lebih baik fikir banyak kali. baik atau buruk dari ayat yang terkeluar dari mulut kita ni, akan dinilaikan oleh orang yang mendengar tu. apatah lagi ianya melibatkan keputusan terhadap sesuatu perkara, aku rasa, lebih baik kita biarkan hal tu ditanya direct pada empunya diri. kalo tak dapat dicontact pun, apalah salahnya bagitau aje no contact ke, email ke, link facebook ke .... senang citer.

kalo kita memilih jalan yang selamat macam ni, tentulah hubungan kita sesama manusia akan aman lagi damai. takdelah sampai nak kena bertumbuk .... betul tak kawan-kawan?

oklah, dari sudut hati aku yang paling dalam .... tipulah kalo aku tak marah, kecewa, geram, paling tidak aku sakit hati. paling tidak aku akan cari kenapa benda ni berlaku, sape yang gatal mulut tu, bersemuka, dah tu tanyalah apa yang aku nak tanya. memanglah kalo nak diikutkan hal tu, dah berlaku, dah lepas pon ... tapi penjelasan yang aku minta tu kenalah jujur. tapi kalo aku tanya ... mangkuk tu pulak sudah kasi aku panas hati .... memang patotlah kena dari aku.

konon-konon nak perbaiki keadaan, tapi dah jadi semakin rumit lebih-lebih lagi melibatkan oang yang ada hati dan perasaan.

kita mungkin nak sampaikan pendapat kita tapi secara tanpa kita sedar, rupa-rupanya kita dah buat orang lain marah ..... secara tak langsung ini menampakkan yang kita ni TIDAK SENSITIF LANGSUNG untuk menjaga hati dan perasaan orang lain.

dalam masa yang sama juga, si mangkuk tu akan dilabel sebagai 'biawak yang terjelir-jelir lidahnya di tepi parit tali air yang busuk lagi kotor airnya'

semuanya bermula dari diri kita. bukan orang lain. bukan imej, bukan harta @ banyak duit ...

Read more...

Thursday, August 5, 2010

Sekadar untuk peringatan

Macam ni la akibatnya kalau dah terlupa bayar bil air, bil elektrik video


Read more...

Wednesday, July 28, 2010

Kita Memang Hebat

hidup ini jika di lihat ianya berpasangan..
baik dan buruk
salah dan betul
kita pilih la mana yang nak....
salah pilihan ku pohon kemaafan jua...
yang betul jangan la mendabik dada...

aku ingin bina diriku sendiri, aku mahu sayangi diriku sendiri. aku yakin bhw Allah Maha Adil dgn mengurniakan bakat & kemampuan utk mencapai kejayaan dlm hidup berbekalkan kelebihan & kekurangan yg kita miliki. setiap dari kita adalah unik walaupun kita adalah berpasangan. tidak ada sesiapa yg serupa dgn diri kita dari jiwa, luaran & dalaman.

Read more...

Wednesday, July 21, 2010

Baru belajar

eemmm... banyak info mantap yg aku dapat dari sini.

http://maribinablog.blogspot.com/search/label/widget/

terima kasih pada nescafe ais, seorg yg betul2 perihatin kat newbie macam aku ni ...
Read more...

Tuesday, July 20, 2010

Sedarkah kita?

masa berlalu kian pantas. sedar atau tidak, kita menghampiri pertengahan bulan Syaaban. selepas tu, dah nak masuk bulan Ramadhan..
Read more...

Wednesday, July 14, 2010

Jujur

saban hari, semahunya aku ingin jujur terhadap diriku sendiri tika muhasabah. ingin aku koreksi satu per satu kesalahanku. aku tak mau nafikan realiti. setelah aku sedari kelemahan dan kesilapan itu, maka aku harus akui hakikat itu. tetapi aku juga perlu ingat, aku perlu memaafkan diriku sendiri kerana aku mesti mengasihi diriku sendiri ...

aku ingin bina diriku sendiri, aku mahu sayangi diriku sendiri. aku yakin bhw Allah Maha Adil dgn mengurniakan bakat dan kemampuan utk mencapai kejayaan dlm hidup berbekalkan kelebihan dan kekurangan yg kita miliki. setiap dari kita adalah unik walaupun kita adalah berpasangan. tidak ada sesiapa yg serupa dgn diri kita dari jiwa, luaran dan dalaman.
Read more...